In cadrul implementarii in curs a planului de redresare a UE, aprobat de Consiliul European in decembrie 2008, Comisia Europeana a prezentat pe 28 ianuarie propuneri de investitii in proiecte cheie privind infrastructura energetica si internet de banda larga, pentru perioada 2009-2010. Romania e prezenta in planurile Comisiei cu investitii destinate gazoductului Nabucco si interconectorului de gaze cu Ungaria.

Masurile propuse de CE sunt menite sa duca la impulsionarea atat de necesara a economiei UE pe termen scurt, vizand in acelasi timp obiective strategice precum securitatea energetica. Pachetul ar trebui sa produca beneficii pentru toate statele membre.

Foarte interesanta este includerea Gazoductului Nabucco in investitiile planuite. Pentru Nabucco ar putea fi alocati 250 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii.

Romania e mentionata in cazul proiectului gazoductului Nabucco si al interconectorului de gaz Romania - Ungaria. Pentru acesta ar urma sa fie alocati 30 de milioane de euro.

Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Planul de redresare a UE consta in investitii inteligente» - un stimulent pe termen scurt care vizeaza obiective pe termen lung. Tocmai de aceea Comisia a adoptat astazi o lista de proiecte specifice prin care 5 miliarde euro din sumele necheltuite din bugetul UE sunt canalizate in vederea construirii unei Europe mai puternice pe termen lung. Trebuie sa invatam din recenta criza a gazului si sa investim masiv in sectorul energetic. Trebuie, de asemenea, sa stimulam economia europeana dotand comunitatile rurale cu autostrazi informationale. Comisia se angajeaza sa conlucreze cu statele membre, care vor beneficia in totalitate de masurile pe care le propunem, pentru a revigora economia UE prin investitii in aceste domenii cheie.”

Pachetul de masuri prezentat astazi contine:

- o scurta comunicare ce evidentiaza contextul si obiectivele initiativei;
- pentru proiectele energetice: o propunere de regulament prin care se acorda sprijin comunitar proiectelor energetice strategice. Se propune o suma totala de 3,5 miliarde euro pentru investitii in captarea si stocarea carbonului (pachet financiar: 1 250 de milioane euro), in proiecte privind energia eoliana offshore (500 de milioane euro) si in proiecte de interconectare pentru gaze si energie electrica (1 750 de milioane euro);
- pentru banda larga: Comisia propune canalizarea sumei de 1 miliard euro in vederea extinderii si modernizarii internetului de mare viteza in comunitatile rurale. Aceasta suma va fi canalizata prin intermediul actualului Fond European pentru dezvoltare rurala pentru a acoperi „spatiile albe” de pe harta de banda larga a Europei (30% din populatia zonelor rurale care nu are acces la infrastructura de banda larga).
- si pentru abordarea noilor provocari identificate in evaluarea starii de sanatate a politicii agricole comune (PAC): utilizarea mecanismelor de dezvoltare rurala existente pentru a canaliza 0,5 miliarde euro pentru a demara eforturile de abordare a „noilor provocari” convenite in evaluarea starii de sanatate. Aceste noi provocari sunt urmatoarele: schimbarile climatice, energia regenerabila, gestionarea apelor, biodiversitatea si restructurarea sectorului produselor lactate.

Retelele energetice si de banda larga sunt esentiale pentru viitorul economiei UE

Importanta securitatii energetice a fost evidentiata si mai mult de recenta criza a gazului. Dat fiind climatul economic si financiar actual, accesul la investitii in vederea realizarii de proiecte este deosebit de dificil. Sprijinul acordat de UE va relansa aceste proiecte, care vor contribui la eliminarea lacunelor din interconexiunile energetice si vor mentine tendinta de valorificare la maxim a surselor interne de energie ale UE. Proiectele se concentreaza asupra necesitatilor transfrontaliere si asupra dezvoltarii de noi tehnologii esentiale pentru nevoile energetice viitoare ale Europei.

Extinderea si modernizarea infrastructurii internet de mare viteza reprezinta un imperativ economic si social. Planul european de redresare economica a stabilit obiectivul de dezvoltare a retelelor de banda larga pentru a ajunge pana in 2010 la o acoperire de 100% in ceea ce priveste internetul de mare viteza. Cu toate acestea, zonele rurale se vor confrunta mereu cu dificultati suplimentare in ceea ce priveste conectarea la o retea de banda larga. Pe masura ce investitiile scad foarte mult, riscul devine de doua ori mai important, ceea ce produce consecinte directe asupra mediului social si economic. De aceea, este bine ca aceasta actiune sa se concentreze asupra zonelor rurale, iar utilizarea instrumentelor de dezvoltare rurala va permite demararea rapida a actiunii pe teren.

Context

In noiembrie 2008, in cadrul planului european de redresare economica, Comisia a sugerat mobilizarea, in 2009 si 2010, a unei sume suplimentare de 5 miliarde euro din sumele necheltuite din bugetul UE pentru investitii in proiecte energetice si internet de banda larga. Propunerea a fost lansata in ideea de a accelera investitiile necesare, de a atenua efectele incetinirii cresterii economice asupra sectorului constructiilor si de a mari potentialul de crestere durabila a UE pe termen mai lung prin stimularea economiei UE, avand in vedere obiective specifice. Aceasta reprezinta o contributie importanta in vederea atingerii nivelului convenit de stimulare economica de 1,5% din PIB, alcatuit atat din masuri nationale, cat si din actiuni la nivelul UE.

Sursa: Comisia Europeana